Streptococ

  4

  Streptococii sunt coci Gram-pozitivi, sferici sau ovali, izolaţi şi grupaţi în lanţuri de diferite lungimi sau perechi, imobili, nesporulaţi, aerobi, facultativ anaerobi.

  Sunt prezenți pe tegumente şi în cavităţile naturale ale omului şi animalelor. Majoritatea speciilor prezente la om sunt saprofite şi condiţionat patogene, ele fac parte din flora normală a tegumentului, tractului respirator, digestiv, genital.

  Clasificare

  Criteriile de clasificare a streptococilor sunt în acelaşi timp şi criterii de identificare a lor: capacitatea de hemoliză şi prezenţa antigenului de grup Lancefield.

  În funcţie de capacitatea de hemoliză, se deosebesc:
  – streptococii β-hemolitici, care produc hemoliză completă, sub forma unui halou clar, bine delimitat, cu dispariţia completă a hematiilor;
  – streptococii α-hemolitici, produc hemoliză parţială, verzuie (viridans), mai slab delimitată;
  – streptococii nehemolitici, care nu alterează hematiile din mediul de cultură.

  Indiferent de specie, streptococii sunt distruşi la expunerea la temperaturi de 60ºC în 60 de minute. De asemenea, pot fi distruşi de apa oxigenată şi tinctura de iod.

  Patogenitate

  Patogenitatea streptococilor se datorează virulenţei, dar şi capacităţii de elaborare a unor toxine. Dintre acestea, streptolizina O este cea care exercită acţiune litică asupra hematiilor.

  Magazine online cu produse naturiste:

  • Ceaiuri si produse naturiste pe vegis.ro
  • Ceaiuri si produse naturiste pe emag.ro

  Sustine-ne cu un Share sau Like. Multumim!