Arhive

albastrele

Albăstrele

Denumire științifică: Centaurea cyanus Familie: Asteraceae Denumire populară: albăstrică, albăstriță, vinețea, vinețică, iarba frigurilor Este o planta medicinala care se cultiva de foarte multe ori si in...
aloe vera

Aloe

O planta de Aloe ar trebui sa se gaseasca in orice casa. Este foarte usor de cultivat si ingrijit. Sunt cunoscute peste 300 de specii...

Alun

Alunul romanesc este un arbust ale carui proprietati medicinale sunt cunoscute de foarte multa vreme. Fructele sale sunt foarte bogate in vitamine (A, B1, B2...
anason

Anason

Denumire științifică: Pimpinella anisum Familie: Apiaceae Denumire populară: anason Originar din Orient, anasonul este de neegalat în caz de oboseală a sistemului nervos asociată cu aerofagie și...
angelica

Angelica

Denumire științifică: Angelica archangelica Familie: Apiaceae Denumire populară: Se pare că ei i se datorează excepționala rezistență a eschimoșilor, angelica fiind, de-a lungul secolelor, singura...
anghinare

Anghinare

Anghinarea (Cynara scolymus) este o planta perena cunoscuta si apreciata indeosebi pentru proprietatile ei hepatoprotectoare. Pentru ca nu rezista la frigul iernilor de la...

Ardei iute

Ardei iute (capsicum annuum) - este un stimulent al sistemului circulator, un tonic eficient pentru inima si un ajutor excelent pentru digestie. Ardeiul Cayenne e...

Armurariu

Denumire științifică: Silybum marianum Familie: Asteraceae Denumire populară: ciulin de lapte, ciulinul Maicii Domnului. Armurariu este considerat pe drept cuvânt un salvator al ficatului deoarece este un...
arnica

Arnică

Tratamentul intern cu arnică (arnica montana) e bine să se facă pe baza unei recomandări medicale, pentru că această planta poate provoca grave probleme...

Asmățui

Asmățuiul (Anthriscus cerefolim) cunoscut mai ales sub denumirea de hasmațuchi , este o ruda apropiata a pătrunjelului si poate fi folosit în curele cu...

Brad

Împreună cu fratele sau molidul, bradul are nu numai valoare economica, ci și medicala. Din rășina și acele sale se extrag esențe miraculoase pentru sănătate. Ce...

Brânca Ursului

Denumită de unii ginseng românesc, planta are proprietăți afrodiziace și nu numai. Preparatele din brânca-ursului sunt recomandate mai ales celor care suferă de infertilitate. Afectiuni...

Brusture

Brusturele (Arctium lappa) denumita popular și lipan sau scaiul oii, este o planta foarte răspândită, ale cărei proprietăți medicinale nu sunt apreciate și exploatate...

Busuioc

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta frumoasa și utila, care combate în primul rând stresul și problemele digestive, fie ca este folosita în infuzie,...

Caisa

Foarte bogate în vitamine, caisele sunt bune pentru o cură de remineralizare, dar şi pentru ameliorarea următoarelor probleme legate de sănătate. Proaspătă sau uscata, caisa...

Cartof

Consumul de cartof este in creștere, deoarece are numeroase avantaje: este ușor de cultivat și are un ridicat potențial energetic. Este foarte bogat în vitamina...

Castane

Castanele amintesc de bucuria zilelor copilăriei, cu parfumul lor deosebit coapte în cuptor. Au proprietăți remineralizante si energizante și se culeg pe la mijlocul...

Castravete

Cunoscut mai degrabă pentru rolul său culinar sau cosmetic, castravetele este un bun remediu naturist. Face parte din familia pepenelui verde, și are o...

Cătina

Denumire științifică: Hippophaë rhamnoides Familie: Elaeagnaceae Denumire populară: Cătină albă, cătină de râu Adevărată minunăție a naturii, cătina conține toate vitaminele şi mineralele necesare organismului uman. Compoziția chimică Principiile...

Cătuşnica

Cunoscută și sub numele de iarba-mâţelor, cătuşnica (Nepeta cataria) este o plantă cu puternic efect sedativ. Poate fi folosita pentru orice manifestare a stresului. Este...
ceai verde

Ceai Verde

Ceaiul verde se obține din mlădițe tinere ale arbustului de ceai, iar cel negru, din frunzele sale uscate și adesea fermentate. Ceaiul verde este mai...

Ceapa

Ceapa un aliment-medicament. Proprietățile sale anti-oxidante și dezacidifiante contribuie la încetinirea îmbătrânirii celulare. Ceapa este de neînlocuit pentru curățarea organismului (în special filtrul renal) și...

Cerențel

Cerențel (Geum urbanum) mai este denumit popular cuișoriță sau ridichioara. Este o plantă foarte des întâlnită, mai ales în pădurile din zona de munte,...

Chimen

Denumire științifică: Carum carvi Familie: Apiaceae Denumire populară: Chimenul (Carum carvi) este o planta erbacee originara din Europa, Asia de Vest si Africa de Nord. Pentru că are...

Cicoare

Cicoarea (Cichorium intybus) este cunoscuta mai ales pentru faptul ca o vreme a înlocuit cu succes cafeaua, datorita proprietăților ei tonice și revigorante. Afecțiuni tratate Diabet...
cimbrisor

Cimbrișor

Thymus serpyllum (cimbrișor sau cimbru de câmp) are acțiuni benefice, si anume: antitusiva, antispastica și expectoranta, datorate în mare parte uleiului volatil și a...

Cimbru

Cimbrul (Thymus vulgaris) este cel mai des folosit de gospodine pe post de plantă aromatică în bucatele tradiționale. Cimbrul are trei acțiuni mai importante: antispastica, ...
cirese

Cireșe

O zi în care nu mâncați decât cireșe constituie o modalitate foarte plăcută de a va purifica organismul. Compoziție chimică Cireșele conțin potasiu, care le conferă...

Ciuboțica cucului

Ciuboțica cucului (Primula veris) crește prin pădurile de câmpie și deai, înflorește primăvara și răspândește un miros asemănător celui de frezie. Preparatele din florile sale...

Ciumăfaie

Datura stramonium, denumita popular ciumăfaie, laur sau ciuma fetii, era folosită și ca stupefiant de preoții Zuni din America de Nord la slujbele religioase...

Coacăze negre

Ribes nigrum, cunoscuta sub denumirea populara de coacăz negru, este un arbust care poate ajunge pana la 2 metri înălțime. Coacăzul este utilizat în fitoterapia...
coada racului

Coada racului

Coada racului (Potentilla anserina) denumita si iarba gâștelor, argințică sau scrântitoare, este o specie perena care atinge maxim 80 cm. Foarte bogată în taninuri, principii...

Coada șoricelului

Denumire științifică: Achillea millefolium Familie: Asteraceae Denumire populară: Coada șoricelului (Achillea millefolium) conține ulei eteric, o serie de acizi, zaharuri, oligoelemente, concentrate în special în flori și...

Coada-calului

Equisetum arvense denumita popular coada calului, parul porcului sau barba ursului este una dintre cele mai vechi plante din lume. De la coada-calului se folosește...

Conduraş

Tropaeolum majus (conduraș, condurul doamnei, caneluţă, călțunași) cunoscuți mai degrabă pentru roiul decorativ datorat florilor frumos colorate, sunt un adevărat antibiotic natural. Condurașul este un...

Coriandru

Denumire științifică: Coriandrum sativum  Familie: Apiaceae Denumire populară: Coriandru (Coriandrum sativum), din familia Apiaceae, denumita popular si coleandru sau culeandră este o plantă care nu depășește 50...
cretisoara

Crețișoară

Crețișoara (Alchemilla vulgaris) cunoscută și sub numele de planta-femeilor, tratează în primul rând sterilitatea și afecțiunile genitale. Compusi tanini, principii amare, urme de uleiuri esențiale, acid...
cretusca

Crețușcă

Crețușca (Filipendula ulmaria) este unul dintre cele mai bune remedii digestive și, ca urmare, este indicată în majoritatea afecțiunilor, dacă sunt abordate holistic. Toate părțile...

Cruşin

Cruşinul (Rhamnus frangula) este folosit de către medicina naturistă mai ales datorită proprietăților sale laxative, fiind unul dintre cei mai de seamă dușmani ai...

Cuișoare

Cuișoarele (Syzygium aromaticum) se pot utiliza pentru calmarea grețurilor, a stărilor de vomă și a flatulenței și pentru stimularea sistemului digestiv. Compoziție Cuișoarele conțin 15-20% ulei...

Dovleac

Dovleacul (Cucurbita maxima) este o legumă bogată în antioxidanți și slab calorică. In plus, conține multe fibre, facilitând tranzitul intestinal. Cunoscut mai degrabă pentru aroma...

Dovlecel

Dovlecelul (Cucurbita pepo) are un conținut mare de apa și puține calorii - hrănește fără să îngrașe! Compoziție Are un conținut mare de potasiu, util îndeosebi...

Dracila

Dracila (Berberis vulgaris) este un arbust ornamental, înalt de 2-3 metri. Cercetările făcute pe această plantă au scos ia iveală că este un excelent adjuvant...

Drăgaica

Cunoscută în popor și sub denumirea de sânziană, drăgaica (Galium verum) este plantă a cărei înflorire anunță sărbătoarea cu același nume de pe 24...
echinacea

Echinacea

Denumire științifică:Echinacea pallida, Echinacea purpurea Familie: Asteraceae Denumire populară: Există mai multe specii de echinacea. Dintre toate, doar trei au proprietăți tămăduitoare. Tocmai de aceea ar fi...

Eucalipt

Originar din Australia, eucaliptul (Eucalyptus globulus) este un arbore din ale cărui frunze se extrag uleiuri cu proprietăți antibacteriene dovedite. Frunzele de eucalipt conțin o...

Fag

Fagul este un arbore capabil de a ajunge la înălțimi de 40 m și 2 m diametrul trunchiului, deși de obicei el are 25–35...

Fasole

Leguminoasele dețin un rol în prevenirea bolilor cardiace, a cancerului de intestin gros, a diabetului și a anemiei gratie fibrelor, mineralelor și proteinelor pe...

Fenicul

Denumire științifică: Foeniculum vulgare Familie: Apiaceae Denumire populară: molură, anason dulce, fenicel sau molotru În terapeutică se folosesc fructele și uleiul volatil, obținut prin distilarea cu vapori...

Hamei

Denumire populară: Humulus lupulus Familie: Canabacee Denumire științifică: antei, cumulău, curpăn, hamei sălbatic, himei, măiugă Hameiul un conţinut chimic deosebit de bogat şi variat: ulei eteric, alcooli,...
>