Busuioc

  17

  Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta frumoasa și utila, care combate în primul rând stresul și problemele digestive, fie ca este folosita în infuzie, fie sub forma de ulei esențial.

  Este cunoscut mai degrabă ca planta aromatica sau datorita rolului pe care îl joaca în ritualuri religioase, busuiocul are si intrebuintari medicinale.

  Numele genului, Ocimum, deriva dintr-un cuvant grecesc care înseamnă miros; numele speciei, basilicum, înseamnă regesc.

  Compozitie

  Busuiocul conține vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K) și minerale (potasiu, fosfor, calciu, sodiu, magneziu, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu), ulei esențial, acid cafeic, tanin, beta-caroten.

  Trateaza

  • aerofagie,
  • oboseală a sistemului nervos,
  • migrene,
  • insomnie,
  • vertij,
  • angoasă,
  • palpitaţii,
  • dureri de stomac,
  • digestie lentă.

  Avantaje pentru sănătate

  Busuiocul proaspăt acționează în principal asupra sistemului digestiv și nervos, fiind eficient în cazul crampelor stomacale si a flatulentei, prevenind sau calmând greata și starea de voma.

  Are proprietăți bacteriene, iar sucul sau cataplasma cu frunze proaspete calmează mâncărimile și durerile cauzate de înțepături de insecte.

  Proprietățile sale digestive și antispasmodice dau rezultate bune împotriva tuturor tulburărilor digestive (digestive lenta, indigestii, balonări) și în anumite constipații ușoare.

  Astenie de primăvară

  Ceaiul de busuioc are un efect energizant și revigorat, alungând starea de moleșeală.

  Sterilitate și frigiditate

  Se bea macerat de busuioc, dimineața pe stomacul gol. Cura trebuie ținută o luna.

  Anti Stres

  Se ia in fiecare zi, timp de doua săptămâni, cate o linguriță cu pulbere de busuioc. Planta ajuta la controlarea emoțiilor și stărilor de anxietate. Tratează nervozitatea si e un renumit afrodisiac.

  Lipsa pofta de mâncare

  Se bea cate o cana cu infuzie de trei ori pe zi.

  Colici intestinale și balonări

  Se consuma o cana cu ceai de busuioc înainte de fiecare masa.

  Antioxidant

  Frunzele de busuioc conțin acid rosmarinic, puternic antioxidant, ce intensifica acțiunea antioxidanta a vitaminei E.

  Mod de administrare

  Frunzele proaspete pot fi adăugate în salatele de roșii, în supe, sau pot fi consumate sub forma de infuzie.

  Infuzie – peste o linguriță cu busuioc uscat, se toarnă o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 15 minute, se strecoară şi se bea. Este foarte bun pentru combaterea gripei, bronșitei, durerilor articulare, insuficienței respiratorii. Pentru tratarea flatulentei si a balonărilor, se beau intre mese 3-4 ceaiuri neîndulcite timp de 8 zile, după care se întrerupe administrarea.

  Decoct – o mână de frunze de busuioc uscate se fierb în jumătate litru de apă timp de zece minute, după care se lasă acoperite cam un sfert de oră. Se bea toată cantitatea în aceeași zi, pentru stimularea lactației.

  Gargara – se folosește decoctul de busuioc, foarte bun contra leziunilor bucale.

  Macerat – se lasă la macerat în 500 ml de apă cam 100 g de plantă uscată sau mărunțită timp de opt ore, după care se strecoară şi se bea.

  Ulei – în 500 ml de ulei, se pune o mână de busuioc uscat, după care se lasă într-un loc însorit 14 zile. La sfârșit, se strecoară. Este bun pentru masaj, pentru inhalații.

  Cataplasma cu busuioc – pasează si mesteca o mana de frunze proaspete, pana se înmoaie. Pune frunzele direct pe pișcătura sau înțepătura de insecte. Lasă 15-20 minute.

  De reținut

  La căldură, frunzele se înnegresc și își pierd aroma.

  Busuiocul are un conținut ridicat de estragol, compus nociv dacă este ingerat in cantități mari, in special sub forma de ulei esențial.

  Uleiul nu ar trebui folosit în timpul sarcinii din cauza proprietăților uterotonice, dar includerea a 1-2 picături într-un ulei pentru masaj nu creează probleme.

  Rețete culinare medicinale

  In alimentație, busuiocul este frecvent utilizat la prepararea unor supe, salate, la aromatizarea oțetului, la conservarea cărnii și mai nou a peștelui.

  Recoltare, uscare, păstrare

  Tulpinile și ramurile tinere pline de frunze, cu sau fără flori, se usucă la umbră, în straturi subțiri sau la 35°C. Se păstrează în pungi de hârtie.

  Rețete naturale pe bază de Busuioc:

  Posts not found

   

  Magazine online cu produse naturiste:

  • Ceaiuri si produse naturiste pe vegis.ro
  • Ceaiuri si produse naturiste pe emag.ro

  Sustine-ne cu un Share sau Like. Multumim!