Coriandru

  11

  Denumire științifică: Coriandrum sativum 
  Familie: Apiaceae
  Denumire populară:

  Coriandru (Coriandrum sativum), din familia Apiaceae, denumita popular si coleandru sau culeandră este o plantă care nu depășește 50 cm înălțime.

  Se folosește și ca plantă medicinală pentru sistemul digestiv, împotriva flatulenței și a colicilor care o însoțesc uneori. De asemenea, ameliorează diareea, mai ales la copii.

  Poate fi utilizat ca echivalent pentru „picăturile de colici“, obținute de regulă din semințe de mărar. Uleiul acționează ca stimulent pentru stomac, făcând să crească secreția de sucuri digestive și stimulând astfel și pofta de mâncare.

  Compoziția chimică

  Coriandrul conține pana la 1% ulei volatil, 10-20% ulei gras, 15% proteine, derivați flavonici (selinona), cumarine, acizi polifenol-carboxilici (cafeic, clorogenic), acizi organici, tocoferoli, caroten.

  Frunzele proaspete furnizează în cantități mari vitamina K.

  Ce se utilizează din Coriandru

  Coriandrul se cultivă pentru fructele aromate (fructus Coriandri), al căror conținut în ulei volatil ((între 0,15 şi 2,10 ml/100 g) variază în funcție de soi, provenienţă, zonă de cultură, condiţii pedoclimatice.

  Uleiul volatil este compus din substanţe aromate, separabile în esenţe de parfum cu miros de lăcrămioare (linalolul); trandafir (geraniolul); violete (metilionină şi ionină); lămâie (citralul); crin, tei (hidroxicitranelol).

  Ce afecțiuni tratează

  Uleiul volatil îi conferă proprietăți spasmolitice, stomahice, carminative, fungicide și bactericide.

  • indigestie;
  • anorexie;
  • flatulenta;
  • halena;
  • sinuzita.

  Indigestie – se bea o cană cu infuzie din fructe zdrobite cu 15 minute înainte de masă. Ușurează digestia.

  Anorexie – stimulează pofta de mâncare. Se beau două căni de infuzie pe zi ori se mănâncă semințe de coriandru.

  Flatulență – câteva picături de ulei de coriandru împiedică formarea gazelor în intestin.

  Paraziți intestinali – se iau 10-15 picături de ulei pe zi pentru eliminarea oxiurilor.

  Halenă – se mestecă fructe de coriandru, mai ales după ce se consumă usturoi. Împrospătează respirația.

  Sinuzită – se fac inhalații cu aburi de ulei de coriandru. Descongestionează căile respiratorii și calmează durerile.

  Beneficiile consumului de Coriandru

  Coriandrul prezintă proprietăți carminative, diuretice, tonice, stomahice, intrând în componența diverselor produse farmaceutice

  Fructele și frunzele de coriandru conțin antioxidanți ca acizii fenolici și flavonoidele (doar în fructe).

  La cantitate egala, frunzele de coriandru crude conțin aproape de doua ori mai multi antioxidanți de tip betacaroten de cât broccoli.

  Mod de administrare

  Fructele de coriandru intră în compoziția următoarelor ceaiuri:

  • Ceai contra colicilor,
  • Ceai gastric,
  • Ceai tonic aperitiv.

  Infuzie – se zdrobește o mână de fructe de coriandru şI se toarnă peste ele 500 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat într-un vas acoperit timp de zece minute, după care se strecoară și se bea întreaga cantitate de-a lungul unei zile.

  Decoct – se pun la fiert 100 g de fructe de coriandru în 250 ml de apă, timp de zece minute; se strecoară lichidul și se bea după ce se răcește.

  Ulei – se pun la fiert, pe baie de abur, 500 ml de ulei de floarea-soarelui amestecat cu 100-200 g de fructe de coriandru zdrobite. Se lasă să dea în clocot și după zece minute se dă la o parte. Când se răcește, se toarnă în sticluțe. E bun pentru masaj, având un efect reconfortant și revigorant.

  Contraindicații și reacții adverse

  Evitați consumul de coriandru dacă urmați un tratament cu anticoagulante; conținutul ridicat de vitamina K poate atenua efectele medicamentelor.

  In cantități mari, uleiul de coriandru are proprietăți de stupefiant. Nu se iau mai mult de zece picături pe zi.

  Fructele de coriandru au potențial alergen datorat derivaților cumarinici. Poate determina apariția unor reacții alergice.

  Cultivarea

  Producţii ridicate se obţin când se cultivă pe cernoziomuri, soluri brune de pădure, bine structurate şi bogate în elemente nutritive, cu un regim pluviometric de peste 400 mm precipitaţii. Nu sunt recomandate solurile argiloase, grele, nisipoase, sărace în substanţe nutritive.

   

  Recoltare, uscare, păstrare

  Stabilirea momentului optim de recoltare se face cu mare atenţie,  avându-se în vedere faptul că, maturizarea fructelor este eşalonată şi scuturarea este inevitabilă.

  Recoltarea fructelor de pe suprafeţe mici se poate efectua manual, când 35-40 % au o coloraţie brună, cu secera sau coasa, plantele legându-se în snopi mici şi aşeazându-se în clăi, în vederea maturării complete a acestora, după care urmează treieratul, folosind batoza ori combina în staţionar.

  Se recomandă ca recoltarea să se efectueze dimineaţa, chiar pe rouă, seara sau noaptea, pentru ca pierderile prin scuturare să fie cât mai reduse.

  Seminţele recoltate  se usucă în magazii aerisite, în strat a cărui grosime nu trebuie să depăşească 20-25 cm.

  Aromaterapie

  In aromaterapie, uleiul volatil se administrează extern (fricționări abdominale) în afecțiuni spastice gastrointestinale.

  Este unul dintre uleiurile volatile cu acțiunea antibacteriana, antivirala si antimicotica cea mai puternica. Are acțiune rapida antiinflamatoare, sedativa și analgezica.

  Alte utilizări ale Coriandrului

  Uleiul volatil cu componenţii săi: linalolul, pinenul, limonenul, felandrenul, mircenul, cariofilenul, geraniolul, borneolul, etc., este întrebuințat în industria parfumurilor, săpunurilor,  produselor cosmetice, în industria textilă, poligrafică.

  Turtele rezultate în urma procesului de extragere a uleiului sunt folosite ca furaj concentrat pentru animale.

  Coriandrul este şi o specie meliferă cu pondere economico-apicolă mare, obţinându-se 100-500 kg/ha miere.

  Rețete naturale pe bază de Coriandru

  Fructele se utilizează în industria alimentară pentru: condimentarea şi aromatizarea unor produse alimentare (conserve, mezeluri, produse de panificaţie, băuturi alcoolice), a preparatelor culinare, aromatizarea sau corectarea gustului unor medicamente.

  Posts not found

  Magazine online cu produse naturiste:

  • Ceaiuri si produse naturiste pe vegis.ro
  • Ceaiuri si produse naturiste pe emag.ro

  Sustine-ne cu un Share sau Like. Multumim!